Het begint vaak bij voeding

Net zoals bij de mensen komen er bij huisdieren ook steeds meer chronische ziekten voor. Ook daarvoor is in veel gevallen de oorzaak dat er een onnatuurlijk voedings en eetpatroon is.

Want gaan we terug naar de basis; dan zijn wij mensen ontworpen als jager-verzamelaar en de honden zijn nog steeds. in de genetische basis een carnivoor. En een carnivoor is een vleeseter.

De marketing op hondenvoeding. speelt daarop in door te roepen dat in “hun” brok dan ook veel vlees zit. Echter is dit in heel veel gevallen vleesmeel en ik ga verder niet in op grondstoffen hiervoor. Dan heb je nog steeds een fikse hoeveelheid bindingsmiddel nodig om er een leuk brokje van te maken. Dat het niet handig is dat je hond ook 3 x per dag gluten eet is inmiddels ook een punt dat door veel brokken firma’s gevolgd wordt. Maar wat stop je er dan in?

  • Erwtenmeel: bevat saponines en fyto-oestrogenen zoals alle peulvruchten.
  • Aardappelzetmeel: hoge glycemische lading, saponines en enzym remmers
  • Maismeel: een gewas waarbij de meeset genetische modificatie en gif wordt gebruikt bij teelt. Mais heeft ook een fikse glycemische lading.
  • Sojameel: ook dit is een peulvrucht en vermijden we liever vanwege de fyto-oestrogenen en lectine. Ook soja is bepaald geen gewas dat duurzaam geteeld kan worden.

Dus ik denk dat hierbij ook even nagedacht mag worden of het wel zo goed is om er iedere keer sperziebonen bij te geven om je hond af te laten vallen.

Waar veel mensen ook niet stil bij staan; wat doet verhitting met je grondstoffen? want de analyses die op de verpakking staan; die worden gemaakt vlak voor bereiding/verhitting. Gezien veel met name vet gebonden vitamines snel ranzig worden bij bewaren en contact met de lucht….hoeveel van die vitamines zitten er nog na een half jaar in de bewuste brok?

Een brok is en blijft een bewerkte voeding; zowel door de productie als door bewaren verlies je veel nuttige zaken. En hoe dan ook; variatie is ook bij hondenvoeding het toverwoord. Dat wordt wat lastiger wanneer je brokken geeft. En of ieder (carnivoor) ras nu zo’n andere voeding nodig heeft dat je er zelfs special brokken voor hebt? Dat er ook brokken zijn speciaal voor pups, volwassen, etc..het is en blijft in de basis een vleeseter. Voor mensen koop je ook geen ander voedsel wanneer je een andere huidskleur hebt., Wortels..speciaal voor kinderen of speciaal voor volwassenen heb ik nog niet ontdekt.

Brokken om je hond af te laten vallen bevatten vaak nog steeds enorme hoeveelheden koolhydraten. Over de analyses waarin men eiwit/vet en koolhydraten vergelijkt is deels ook appels met père vergelijke. Want ten eerste weet je niet of de eiwitten en vetten afkomstig zijn van goed verteerbare bronnen en of deze de juiste aminozuur profiel heeft. Ik ga even voorbij aan het feit dat de hond het niet alleen goed moet kunnen verteren, maar ook op kunnen nemen. Anders heb je ook weer dure poep!