Een gezonde basis

Je kent vast wel het verhaal dat iemand (en wellicht ben je dat zelf) van alles al heeft geprobeerd om de gezondheid van de hond te verbeteren. Van allerlei pilletjes en poedertjes. En vergeet niet de hoeveelheid antibiotica of prednison in veel trajecten.

Wat mijn insteek altijd is; ga terug naar het herstellen van de zelfgenezende kracht van het lichaam. In heel veel gevallen zijn de celwanden namelijk in zo’n conditie dat er geen informatie doorgegeven kan worden of dat er geen mineralen naar binnen kunnen. In de dierenwereld komt ook steeds meer laaggradige ontsteking voor en een overactief immuunsysteem. Heel veel allergieen hebben een oorzaak die daarin te vinden is.

Vanuit evolutionair oogpunt is het zo, dat de hond nog steeds rondloopt met dezelfde genen als alle andere carnivoren. Dus wanneer je daar niet naar leeft, krijgt de hond ook problemen die met leefstijl te maken hebben. Ook binnen leefstijl van honden zijn bijna dezelfde peilers terug te vinden als voor de mens: voeding, beweging, ontspanning en zingeving zijn belangrijke punten die voor vitaliteit en gezondheid staan.

Voedings allergie en huidproblemen zijn enorm toegenomen de laatste jaren. En je zou denken; de kwaliteit van de voeding is alleen maar beter geworden..maar heeft dat wel met elkaar te maken?

Veel honden hebben een druk schema met iedere week naar de hondenschool, dan nog trainingen en wanneer de baas van huis is moet het fort bewaakt worden. Zien we het verschil wel tussen een overprikkelde hond en een hond die niet moe lijkt te worden?